Hoeveel softwarepakketten gebruikt jouw organisatie? Vijf, of tien? Waarschijnlijk zijn dat er best veel, zoals het e-commerce systeem, het voorraadbeheer, het CRM en het ERP. Je team raakt regelmatig het overzicht kwijt. Waar stond wat ook alweer? Gelukkig is er een oplossing. Door een Integration Platform as a Service (iPaaS) oplossing is het mogelijk om al je integraties centraal te beheren.
Is iPaaS een passende oplossing voor jouw e-commerce integraties? Lees het hier.
iPaaS staat voor Integration Platform as a Service. Het is een online omgeving (in de cloud) die het eenvoudiger maakt om verschillende softwaretoepassingen met elkaar te verbinden. Deze iPaas platforms maken gebruik van de Application Programming Interfaces (API's) van softwaretools om ze met elkaar te integreren en naadloos samen te laten werken.
Er is een grote kans dat jouw organisatie al systemen aan elkaar gekoppeld heeft met API’s. Maar wat is het verschil tussen losse API-integraties en een iPaaS-platform? Eerst een kleine opfrisser: Een API stuurt data van de ene applicatie naar de andere applicatie. Dit is een point-to-point integratie, of een directe koppeling. Lekker praktisch, want zo hoef je geen CSV bestanden te importeren of zelfs data handmatig over te tikken.
Het koppelen van systemen scheelt enorm veel tijd.
Wel zitten er een paar haken en ogen aan. Hoe meer systemen je gebruikt, hoe meer API-koppelingen je organisatie heeft. Dat betekent veel programmeerwerk en regelmatig bugs oplossen. Hoor jij wel eens een van de volgende opmerkingen op de werkvloer? Dan loop je mogelijk tegen limieten aan:
Tot slot is er bij het koppelen middels API’s vaak (deels) maatwerk development nodig en dus specifieke kennis van elke te integreren applicatie. Zonder ervaren e-commerce developer is dat knap lastig!
Ook een iPaaS oplossing gebruikt API’s om systemen te koppelen. Niks nieuws dus. Maar, iPaaS-platformen bieden hiervoor kant-en-klare oplossingen, die goed aansluiten op bijvoorbeeld Adobe Commerce, Shopify, Exact of Dynamics. Waarom een iPaaS handig is? Vier redenen:
1. Door de low-code oplossing is het niet langer nodig om zelf te programmeren. Doordat iPaaS-platformen gestandaardiseerde koppelingen aanbieden, zijn er meer opties en doet de koppeling waarschijnlijk in een keer precies wat hij moet doen. Zo hebben we een vliegende start.
2. We zien vaak dat inconsistentie met data of veranderende systemen leidt tot problemen bij koppelingen. Als de kolom in je boekhoudpakket van ‘geadviseerde verkoopprijs’ verandert naar ‘verkoopprijs’, dan moet je de hele koppeling aanpassen. Dat vereist veel onderhoud bij maatwerk, maar als je gebruikmaakt van iPaaS, ligt die verantwoordelijkheid bij het platform.
3. Stel, iemand koopt een paar sokken in jouw webshop. Met losse API-koppelingen wordt verschillende data meerdere keren naar andere pakketten gestuurd. Bij een iPaaS gaat dit via één systeem. Is er ergens een fout? Geen probleem, alle logging staat in de iPaaS. Je hoeft dus niet meer al je systemen te analyseren, voordat je fouten oplost.
4. Development kost veel tijd. Met iPaaS beperkt zich dat tot data-analyse en modellering. Het proces blijft hetzelfde, met dezelfde invloed en controle over de data, maar we zijn aanzienlijk efficiënter. We gaan van uitsluitend code schrijven, naar het denken in interfaces.
Met iPaaS verbind je softwarepakketten via de cloud in plaats van rechtstreeks, met voordelen zoals standaardisatie, een UI en centralisatie.
Waarschijnlijk denk je nu: oké, klinkt best handig, dat iPaaS. Maar, wil ik wel nóg een systeem? En hebben we het echt nodig? In de e-commerce wereld is flexibiliteit noodzaak. Denk aan de time-to-market, de continu veranderende industrie en het voorblijven van je concurrentie. Hoe meer je uitbreidt, hoe meer je e-commerce platform toeneemt in complexiteit. En dat gaat vaak hand in hand met inflexibiliteit. De iPaaS maakt dit een stuk makkelijker:
Nieuwe voorraad-data heen en weer schieten van je voorraadbeheersysteem naar je webshop? Done
Nieuwe e-maillijsten maken omdat je een nieuwe productlijn hebt vanuit je webshop naar je e-mailtool?Check
Nieuwe prijzen van je ERP-systeem naar je webshop? Geen probleem
Er is nog veel meer mogelijk met iPaaS. Door de kant-en-klare connectoren en low-code benadering van een iPaaS oplossing, kun je snel reageren op veranderende marktomstandigheden en nieuwe kansen.
We moeten het natuurlijk ook nog even over user experience hebben. Klantverwachtingen zijn hoger dan ooit. Een fantastische ervaring begint bij operationele efficiëntie: een intuïtieve user experience, genoeg opties bij het afrekenen, direct een bevestigingsmail en regelmatige updates over de status van een bestelling zijn cruciaal. Daarom moeten je systemen naadloos integreren. En dat kan weer heel goed met een iPaaS-oplossing.
Het e-commerce platform van Verdouw is gekoppeld met het ERP- en PIM-systeem, waardoor productvariaties, prijzen, checkout-opties en bestellingen live beschikbaar zijn.
Wat voor iPaaS-platformen zijn er voor e-commerce? Dit zijn drie populaire iPaaS-platformen voor webshops. Hier geven we een kort overzicht van drie iPaaS-oplossingen.
➕ Gebruiksvriendelijke low-code interface
➕ Snelle implementatie
➕ Uitgebreide klantenondersteuning en trainingen
➕ Goed voor kleine tot middelgrote bedrijven
➕ Snelle en eenvoudige integratie met e-commerce platformen
➕ Gebruiksvriendelijke no-code tools
➕ Geschikt voor snelgroeiende bedrijven
➖ Minder geschikt voor zeer complexe en grootschalige implementaties
Een weergave van het Alumio-dashboard met demo content, waarin de koppeling tussen schedulers en routes is gevisualiseerd.
➕ Flexibel en veel mogelijkheden
➕ Geschikt voor grote enterprises
➕ Uitgebreide set aan connectors en beheerfuncties
➕ Kan complexer zijn, lange implementatietijd
➕ Vereist gespecialiseerde training
➕ Uitgebreide integratie- en API-beheeropties
➕ Robuuste beveiligingsfuncties
➖ Vereist gespecialiseerde kennis en kan langere implementatietijd hebben
Een MuleSoft-video met demo content, waarin de 'data types'-tab duidelijk laat zien hoe JSON-data naar een interface wordt vertaald.
➕ Gefocused op gebruiksgemak waardoor het makkelijk is om niet-technische collega’s te betrekken
➕ Gemakkelijk te leren
➕ Gericht op kleine en middelgrote bedrijven
➕ Uitgebreide trainingen en documentatie
➖ Minder flexibel en dus minder geschikt voor organisaties met complexe behoeften
Een screenshot van het Workato-dashboard, dat dankzij de centralisatie van gekoppelde systemen waardevolle statistieken kan tonen.
➕ Geschikt voor complexe behoeften in de IT-infrastructuur
➕ Gericht op grotere bedrijven
➕ Flexibel platform met veel opties
➕ Makkelijk te schalen door uitgebreide integratie- en API- opties.
➕ Gebruikt AI voor optimalisatie suggesties
➖ Vereist veel technische kennis en kost tijd om het platform te leren kennen
Een impressie van het Boomi dashboard met demo data. Een backend developer is bezig met het aanmaken en testen van een koppeling tussen 2 systemen.
Of je nou een Magento (Adobe Commerce) of Shopify webshop gebruikt, je hebt de iPaaS-oplossingen voor het uitzoeken. Hoe weet je of iPaaS interessant is voor jouw organisatie? Wij helpen daarbij. Zo’n traject ziet er als volgt uit:
Eigenlijk is dit natuurlijk een no-brainer. Welke software gebruik je nu? Welke koppelingen zijn er? Welke data is cruciaal voor je operatie? We tekenen dit uit, voordat we verder gaan. We kijken ook naar verbeterpunten. Wat kan er efficiënter?
Er is vaak ontevredenheid over de huidige koppelingen; maatwerk gaat kapot of de kennis erover verdwijnt. Misschien heb je al plannen om de komende jaren nieuwe software te implementeren of overweeg je je e-commerce systeem te vervangen. Of je wilt een nieuw product of merk lanceren en naast B2B ook B2C bedienen, of andersom. Dit houden we in gedachten bij onze analyse. Wat is hiervoor nodig?
Aan de hand van onze analyse, start de implementatie. We richten de iPaaS in aan de hand van onze analyse en verbeterpunten. Ook houden we rekening met toekomstplannen, zodat onderhoud en toevoegingen straks naadloos aansluiten. De strategie hangt ook af van budgetten - zetten we alle systemen in één keer over, of spreiden we de migratie? Wij houden rekening met de mogelijkheden binnen de organisatie.
In theorie is het mogelijk om de implementatie van een iPaaS platform zelf te regelen. Het is zo simpel als een account aanmaken en beginnen. Maar, een iPaaS-implementatie kan behoorlijk complex zijn. Koppelingen zijn cruciaal voor essentiële bedrijfsprocessen. Om fouten en verkeerde data te voorkomen, is er vaak een frisse blik nodig. Zo integreer je alle datastromen in één keer goed. Als iPaas integratie specialist en -adviesbureau hebben wij veel ervaring en kunnen we de implementatie efficiënter uitvoeren. Zo verkleinen we de risico’s en zorgen we samen voor betrouwbare koppelingen.
Met iPaaS-oplossingen is het mogelijk om versneld te digitaliseren, op een makkelijke manier. Het biedt de flexibiliteit om te reageren op veranderende marktomstandigheden en snel uit te breiden.
Wat is een goede volgende stap? Ons gespecialiseerde team koppelt al meer dan 15 jaar de meest uiteenlopende systemen voor e-commerce merken als DA, 12Gobiking, Verdouw, KommaGo, Qplus en Quickjewels. Wij denken graag met je mee om te beoordelen of iPaaS een goede zet is voor jouw organisatie. Bel ons, plan een afspraak of vul het contactformulier in.