Ga naar hoofdinhoud
Diensten
Kick-off in september?

Reach Digital ontwikkelt Social Return inkoopplatform twinpacT

Reach Digital is gekozen als technisch partner en designbureau van twinpacT, een nieuw online SROI-inkoopplatform dat het aanbod van locale, sociale ondernemingen in verschillende gemeentes samenvoegt. twinpacT heeft als doel om werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, door sociale ondernemingen te ondersteunen in het aanbieden en verkopen van hun diensten of producten. Daarnaast wil het SROI-plichtige organisaties helpen om hun sociale inkoop en de benodigde rapportage te vereenvoudigen en efficiënter te laten verlopen.


7 juli 2024
Auteur: Erwin Otten
2 minuten leestijd

twinpacT is ontstaan uit een samenwerking tussen ondernemers in de sociale sector en wordt gesteund door het Anton Jurgens Fonds, Stichting Doen en de Rabo Foundation. De merkidentiteit wordt verzorgd door Unfold, dat eerder werkzaam was voor KPN, ING, Bol. en Terre des Hommes.

Platform met unieke functionaliteit

Het project volgt een iteratief proces, met een nadruk op het Minimal Viable Product. Op deze manier kan in een vroeg stadium gebruikersfeedback worden verzameld en het platform worden geoptimaliseerd. De focus ligt op:

Een gebruikersvriendelijk e-commerce platform: geavanceerde mogelijkheden voor navigeren en filteren, web-app technologie (opslaan op je startscherm) en een razendsnelle gebruikerservaring.

Het verhaal en maatschappelijke waarde van twinpacT: Gericht op het informeren en onderwijzen van verschillende doelgroepen, zoals organisaties, sociale ondernemingen en geïnteresseerden.

Component-gebaseerde frontend (React, Hygraph): Biedt hoge flexibiliteit bij het opbouwen van pagina’s met vooraf gedefinieerde stijlen en functies.

Bedrijfsinlogomgevingen: Bedrijven kunnen inloggen via een bedrijfs-URL om een select productaanbod te zien en bestellingen op rekening te plaatsen.

Corporate accounts: Ondersteunt meerdere inkoopaccounts per bedrijf, met opslag van informatie zoals KVK-, vestigings- en debiteurnummers.

Sociale firma’s: Elk met een eigen productcollectie en een pagina waar het verhaal van het bedrijf verteld kan worden met foto’s en ander beeldmateriaal.

Geavanceerde facturatie: Maandelijks een gecombineerde verzamelfactuur van bestedingen bij verschillende leveranciers, met uiteenzetting van de SROI spend.

Een SROI verplichting bij aanbestedingen

Een SROI-verplichting (Social Return on Investment) houdt in dat bedrijven bij bepaalde aanbestedingen een deel van het bedrag investeren in werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit percentage varieert afhankelijk van de grootte van de aanbesteding. Bij Europese aanbestedingen van diensten of leveringen boven een bepaalde drempel moet een bedrijf minimaal 5% van het bedrag in sociaal rendement investeren. Bij nationale of onderhandse aanbestedingen van werken vanaf een bepaalde waarde is een minimum investering van 2% vereist.

Maatschappelijk belang

Sociale ondernemingen zijn bedrijven die maatschappelijke doelen boven winstmaximalisatie stellen. Ze bieden werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals langdurig werklozen of mensen met een arbeidsbeperking. Door hen zinvol werk en ontwikkelingsmogelijkheden te bieden, helpen deze ondernemingen hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten en dragen ze bij aan sociale inclusie.

State of the art technologie

Het platform wordt gebouwd met moderne, geavanceerde frontendtechnologieën (React, Next.js) en is technisch gezien een headless platform. De frontend is gescheiden van de backend (Adobe Magento Open Source), en communiceert met de backend via API’s. Deze technische strategie biedt alle vrijheid om het ultieme platform te ontwerpen, zonder afhankelijkheid van de software die op de achtergrond wordt gebruikt.

Heb jij ook een ingewikkeld vraagstuk? Je bent altijd welkom om vergelijkbare uitdagingen met ons te bespreken. Zo hielpen we bijvoorbeeld Vanmoof met een geavanceerde product configurator en ontwikkelden we een dealerportal voor Verdouw.

Meer weten over dit onderwerp, of reageren?
Erwin Otten
Erwin Otten
071 744 0084
erwin@reachdigital.nl
contactformulier